Rendszerüzenet

Rekordév, kihívásokkal!

A 2016-os üzleti évben 86 milliárd forintos nettó forgalmat ért el az építőipari vállalat

Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos rekord árbevételt ért el. Már látszik, hogy meghatározó projektje a FINA 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő Dagály Úszóaréna a vállalási határidő előtt két hónappal korábban készül el, ami nemzetközi szinten is egyedülálló a maga 20 hónapos építési idejével. Emellett a vállalat kiszolgálta a forgalmának döntő többségét jelentő, versenyszférából származó megrendeléseit és a közbeszerzéseken elnyert, közösségi munkáit is.
 
2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárhatott. A piacvezető Market Zrt. is jól teljesített, összesen 86 milliárd forintos forgalmat ért el. A vállalat 2016-ban összesen  51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan.  Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy immár a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak. Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés. Ezért ahogy a piac más szereplőinél, úgy a Market Csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.
 
VEZETŐI ÉRTÉKELÉS
A kiemelkedő eredményeket hozó üzleti évet Scheer Sándor vezérigazgató így értékelte: „Büszke vagyok minden munkatársamra, mert egész évben határidőre és magas minőségben tudtuk elvégezni az általunk elvállalt feladatokat. A magas forgalom és a sok sikeresen befejezett projekt mellett ez az üzleti év is azt bizonyította, hogy az építőiparban könnyű év nincsen. 2016-ban elsősorban a fizikai munkások körében jelentkező munkaerőhiány jelentett számunkra kihívást. Ennek fényében különösen örömteli, hogy a projektjeinken sikerült az ütemezéseket tartanunk, és többek között olyan nagy nemzetközi sikereket hozó projekteken is eredményesen dolgozhattunk, mint a CEU új, ultramodern kampusza, vagy az MCS Vágóhíd Mohácson. De említhetném még a V17 irodaházat, az Apollo gumigyárat vagy a Nestlé új állateledel-gyárát is.” – mondta a vezérigazgató.
 
VERSENYSZFÉRA
A tavalyi év versenypiaci munkái közül kiemelkedett, a Scheer Sándor által is említett MCS Vágóhíd Mohácson, ahol már tesztelik is, az összesen 20 milliárd forintos beruházással elkészült hipermodern vágóhidat, amely Csányi Sándor élelmiszer-ipari érdekeltségébe tartozik. A vágóhíd kapacitásai akár egymillió sertés feldolgozására is alkalmasak. A Market építi a Magyar Telekom új székházát is, éppen a szintén a társaságcsoport nevéhez fűződő Groupama Aréna mellett.
A termelőkapacitások fejlesztései közül kiemelhető az Audi autógyár, az Apollo gumiabroncsgyár, illetve a Nestlé gyártóüzemének építése, ahogyan a 2016-os év nagyobb projektjei közé tartozott a BILK L2 raktárépülete, a DHL logisztikai központja, illetve a kazincbarcikai Ongropack gyár beruházásának elindítása. A Magyarországon újra életre kapó iroda- és szállodafejlesztésekből is kivette a Market a részét, amit a Váci Greens irodaház, a Hotel Moments, a Párizsi Udvar Hotel, illetve a Clark Hotel fejlesztése is bizonyít.
 
KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK
A közösségi projektek közül meghatározó volt a Dagály Úszóaréna. A 2017-es FINA vizes világbajnokság fő helyszíne már az eredeti vállalási határidő előtt elkészül. Közleményünk megjelenésének idején gyakorlatilag már csak a befejezés, az átadás-átvétel zajlik a helyszínen! Óriási munkáról van szó, ahol csúcsidőben közel ezren dolgoztak egyszerre a helyszínen. Nem véletlen, hogy a Market Csoport összesített létszáma tavaly 720 főre nőtt,  86 új munkavállaló csatlakozott a vállalathoz. A tavalyi évre szintén jellemző volt a sok oktatási projekt, így a CEU Nádor utcai épülete (ez a belvárosi kampusz az UNESCO világörökségi területen található), a Brit Nemzetközi Iskola, illetve a MOME új épülete.
 
PIACI HELYZET, JÖVŐKÉP
A magasépítő-ipar legtöbb szegmense 2016-ban „beindult”. Az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt ugyan megváltozott a szektor költségszerkezete, felértékelődött a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, a határidők betartása. A Market Csoport e trendben egyértelműen haszonélvező, mert a magasépítő-ipar minden részében aktív, és mind forgalmát, mind az elvégzett feladatok specialitását, komplexitását, illetve minőségét tekintve is évek óta piacvezető.
A 2017-es esztendőre előretekintve Scheer Sándor derűlátó. Az optimista vállalatvezető szerint sok a pozitívum, amelyről így vélekedett: „2017-ben a magasépítő-ipar továbbra is növekedhet. A fejlesztéseket uniós források is segítik, fővárosunk feljövőben van, folytatódhat a lakásállomány - éveken át elmaradt - megújítása. Bízom abban, hogy 2017-ben, ha szerény mértékben is, de társaság-csoportunk is ismét növelni tudja a forgalmát és hatékonyságát.”
 
TÁMOGATÁSOK
A Market Csoport 2016-ban is erejéhez mérten támogatta a hazai kulturális és sportéletet:
1. Segítséget nyújtott a Polónyi István építőmérnök munkásságát bemutató Vonalak és felületek című kiállítás létrehozásához.
2. Támogatta a Magyar Úszó Szövetséget a Magyar Szinkronúszó Szövetséget, Déczi Balázs motorversenyzőt, valamint a Videoton és az FTC utánpótlás csapatait.
3. A Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretein belül öt iskola mosdóinak felújításában vett részt, ami ezer hátrányos helyzetű, zsákfalvakban élő kisgyermek higiéniai körülményeit javította.
 
DÍJAK
A társaságcsoport szakmai munkája 2016-ban is számos elismerésben részesült:
1. A Kollázs Brasserie & Bar nemzetközi EHDA(European Hotel Design Awards) díjat kapott.
2. A Takata Gyártóüzem és Logisztikai Központ az Építőipari Nívódíj Ipari létesítmény kategóriájában lett nyertes.
3. A CEU új kampusza a 2016-os Év Homlokzata díjat kapta meg középület kategóriában.
4. A Hűvösvölgyi Villa elnevezésű projekt elnyerte a Budapesti Építész Kamara Nívódíjának elismerő oklevelét.
5. A Market Építő Zrt. a Nógrád Megye Gazdaságáért Díjat érdemelte ki, mert, mint vállalat a tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult Nógrád megye gazdaságának fejlődéséhez és a megyében élők foglalkoztatásához.
 
ÉRDEKESSÉGEK
A Market Csoport összesen 181 ezer négyzetméternyi, tavaly átadott projektjéhez hatalmas munka- és anyagmennyiségre volt szükség. Ennek szemléltetését segítik az alábbi érdekes adatok:
1. A Market Csoport 2016-ban 10 millió kilogramm acélt használt fel, nagyjából annyit, mint amennyiből az Eiffel-torony épült.
2. Összesen 35 millió méternyi kábelt épített be, ez a hossz közel ötszöröse a Budapest – New York távolságnak.
3. Annyi földet mozgatott meg, amellyel egy szabványos méretű focipálya területére 80 méter magas földhalmot lehetett volna felhordani.
4. A 14,2 millió kilogramm feldolgozott betonacél 9000 személyautó súlyával volt egyenlő.