SZŰRŐ:
Aktuális
2017.11.22.

Újabb rangos elismerések a Market által kivitelezett épületeknek

A 2017-es Budapest Építészeti Nívódíjat a Budapesti Építészeti Kamara és Budapest Város Önkormányzata írta ki azzal a céllal, hogy ablakot nyisson a fővárosban fellelhető építészet felé, új értékeket teremtsen, bemutatva a szakmai minőséget. A pályázó 17 mintaépítészeti alkotás közül két olyan épület is díjazásban részesült, amelyek a Market Építő Zrt. kivitelezésében készültek el: így az Andrássy úti Hotel Moments nívódíjat, a Közép-európai Egyetem (CEU) belvárosi épületegyüttesének rekonstrukciója pedig kiemelt dicséretet kapott.

Rangos mezőnyből választotta ki a nyerteseket a szakma vezető tagjaiból álló zsűri, melynek elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra, tagjai pedig Mártonffy Miklós főépítész, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, Kovács Csaba Ybl-díjas építész, Locsmándi Gábor Pro Régió díjas építész, urbanista, valamint Z. Halmágyi Judit Pro Architectura díjas építész voltak.

Az Andrássy út 8. szám alatt található Hotel Moments, műemlékvédelmi épület Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, Déri Dániel, Batta Miklós, Bóday-Bagó Bernadett, Várhidi Bence (Archi-kon Kft.) építészeti, valamint Göde András, Kéry Balázs, Gál Béla (Kroki Kft.) belsőépítészeti munkájának gyümölcsét a következő szavakkal méltatta a zsűri: "Az épület belülről kifelé építkezik, különlegessége a loggiás belsőudvar és a függőlegesen rétegzett belső térrendszer. Az épület szakít a régi és új kontrasztját megtestesítő építészeti eszközökkel, mégsem a teljes átírás útján halad."

A Hotel Moments kivitelezési munkálataiban közel 200 cég vett részt, közel 40 munkahelyet teremtve. A 2016-ban átadott szálloda épületét eredetileg Schossberger Henrik terveztette és építtette a hazai eklektikus építészet kiemelkedő alkotójával, Feszty Adolffal 1880 és 1882 között. A ma már négycsillagos hotel art deco stílusú szobái izgalmas művészeti élményt nyújtanak az itt megszállóknak, az emeleten található Andrássy lakosztály pedig egyedülálló kilátást biztosít a Szent István Bazilika kupolájára.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Nándor utcai felújított épületeit Sheila O’Donnell és John Tuomey díjnyertes vezető építészek, illetve magyarországi partnerük, az M-Teampannon munkatársai, Hidasnémeti Máté és Varga Bence tervezték, a kivitelezésért pedig a Market-Strabag konzorcium felelt. A bíráló bizottság a dicséretében az ingatlan régi és új elemeinek kiemelkedő szerves együttélését, valamint a gépészetet jól elrejtő és bejárható tetőkertet emelték ki, melyek iránymutató példaként szolgálhatnak a budapesti építészet számára.

A CEU belvárosi campusához tartozó épületek az az UNESCO világörökségi területen találhatóak, ahol ultramodern technológiával felszerelt teret kínálnak a tanulás, az oktatás, a kutatás és a tudományos diskurzus számára. A 2016 szeptemberében átadott épületeket akusztikai szempontból úgy alakították ki, hogy a folyosókon és a nyitott terekben tompítsák a hangokat, az előadókban és a tantermekben pedig javítsák a hangminőséget. A Nádor utca 13. alatt található épület minden szintjén tanulósarkokat alakítottak ki, az épület központi, belső udvarát pedig hatalmas, üvegezett tető fedi, amely nyitott, világos és tágas teret hoz létre. A Nádor utcára néző, új, 400 férőhelyes auditórium több mint kétszer akkora lett, mint a CEU korábbi auditóriuma.

Leányvállalatok